Polský básnický dvojboj ve Fra: Nastulczyk a Lisowski

09.10.2014 22:25
 
14. 10. 2014, 19.30 Café Fra, Šafaříkova 15, Praha 2
 
V literární kavárně Fra se po prázdninové přestávce představí další polští autoři. Tentokrát půjde o setkání dvou básníků, jejichž sbírky právě vycházejí v českém překladu.
  
   Lenka Kuhar Daňhelová, Franciszek Nastulczyk a Krzysztof Lisowski v Café Fra.            Foto: Ondřej Lipár
 
Franciszek Nastulczyk je autor z polsko-českého pomezí: narodil se na Těšínsku, nyní žije v Bielsku-Białé, nicméně aktivně se podílí na kulturním životě na obou stranách hranice. Publikoval osm básnických sbírek a je také překladatelem české a slovenské poezie. Jeho tvorbu představí Lenka Daňhelová, která je také překladatelkou Nastulczykových básní vydaných ve sbírce Průvodce slepého psa (Protimluv 2014).
 
Druhý host večera, Krzysztof Lisowski, je spjatý s Krakovem, kde přednáší na Jagellonské univerzitě a působí v prestižním nakladatelství Wydawnictwo Literackie.  Český výbor z jeho básnické tvorby Nicoto, zmiz představí překladatel Václav Burian. Od svého debutu vydal Lisowski na třicet knih, toto je jeho první česká knižní publikace, obsahující také četné „české” motivy a oslovující i české básníky, zejména V. Holana, M. Holuba a K. Kryla.

 

 Více na stránkách Polského Institutu.

Zpět